Kuchnia Egipska


Strona główna -> Egipt -> Kuchnia Egipska
Lovetotravel.pl
 Przewodnik turystyczny
Strona główna   

Europa Azja Ameryka Południowa Ameryka Północna Australia Afryka
Austria   Belgia   Białoruś   Bułgaria   Chorwacja   Czechy   Dania   Estonia   Finlandia   Francja   Grecja   Hiszpania   Holandia   Irlandia   Litwa   Łotwa  
Niemcy   Norwegia   Polska   Portugalia   Rumunia   Serbia   Słowacja   Słowenia   Szwajcaria   Szwecja   Ukraina   Węgry   Wielka Brytania   Włochy










Potrawy narodowe


Kofta to mielone mięso pieczone na ruszcie. Potrawa przywędrowała z Indii.

Kofta i kebab są dwoma najpopularniejszymi potrawami w Egipcie. Kofta to mielone, przyprawione mięso nadziane na rożen i pieczone.
Kebab to również mięso z rożna, zwykle jagnięce (odpowiednik z kurczaka nazywa się shis tawouk). Mięso podawane jest na warstwie pietruszki, czyli badounis, a w droższych restauracjach ze smażonymi pomidorami i cebulą. W innych restauracjach kebab podaje się z chlebem, sałatką i pastą sezamową, zwaną tahina. Koftę i kebab zawsze zamawia się na wagę; 250 g (roba kilo) potrawy zwykle starcza na jedną osobę i kosztuje od 9 do 12 ŁE.

Ptactwo

Firekh (kurczak) jest popularną potrawą, przysmażaną na ruszcie i, w restauracjach, zamawianą na połówki. Cały kurczak z rożna na wynos jest dostępny w wielu małych restauracjach i kosztuje około 8 do 12ŁE, w zależności od wagi. Hamam (gołąb) jest również niezwykle popularny i zwykle podaje się go z nadzieniem z ryżu i przypraw. Jest także serwowany w postaci podobnej do gulaszu gotowanego w głębokim naczyniu glinianym, zwanym tagen, z cebulą, pomidorami, ryżem albo drobno mieloną pszenicą.

Piwo

Piwo w Egipcie równa się Stella. Ten rodzaj piwa produkowany i butelkowany jest w Kairze od ponad 100 lat, z czego przez ostatnie 40 jest to praktycznie jedyna dostępna tu marka piwa. Jest to drożdżowy lager, którego smak bardzo się różni, w zależności od jakości surowca. .

Wino

Dobrą nowiną jest fakt, że istnieje egipskie wino, złą natomiast, że nie nadaje się ono do picia. Z winnic w delcie Nilu produkuje się wina czerwone, różowe i białe, a potem nadaje się im nazwy w stylu Gianaclis Chateaux, Rubis d'Egypte czy Crudes Ptolemies. Jeszcze gorsze od miejscowego wina są inne miejscowe alkohole, które nie są po prostu niesmaczne, są zabójcze.

Inne alkohole

Egipt produkuje własny gin, whisky, wódkę i brandy. Wszystkie smakują podobnie, to znaczy strasznie. Co zabawne, mocne alkohole mają nalepki przypominające te z importowanych alkoholi – wśród whisky znajdziemy Johnny Wadie i Robert Horse, a butelki Garden's Gin dumnie prezentowały kiedyś napis mówiący, że „pije to sama królowa”.



Egipt - miasta

Aleksandria Asuan Hurghada Kair Port Said


Egipt - co warto wiedzieć



Egipt - Obyczaje i tradycje w Egipcie Obyczaje i tradycje w Egipcie
 Większość tradycji w Egipcie ma korzenie muzułmańskie, lub ...
Egipt - Egipt ciekawostki Egipt ciekawostki
Narodową walutą Egiptu jest funt egipski, w jeden litr benzyny kosztuje około 1,2 ...
Egipt - Piramidy egipskie Piramidy egipskie
Piramida egipska, to niezrównane arcydzieło architektury - każda jest po prostu ...
Egipt - Nurkowanie w Egipcie Nurkowanie w Egipcie
Wielu turystów odwiedzających Egipt tylko sporadycznie wychyla głowy ponad ...
Egipt - Egipt wizy i przepisy celne Egipt wizy i przepisy celne
Między Polską a Egiptem obowiązuje ruch wizowy. Obywatel RP może przed ...
Egipt - Wielka Tama Asuańska Wielka Tama Asuańska
O istnieniu Wielkiej Tamy Asuańskiej i powstałego w wyniku jej budowy jednego z ...

Kuchnia Egipska - dodaj komentarz:



Twój komentarz:
Twój podpis:



 


Lovetotravel
Kontakt
Ważne: nasze strony wykorzystują pliki cookies